Pitchen voor investeerders: hoe pak je dat aan?

Bij Investormatch matchen wij innovatieve ondernemers met investeerders. Een belangrijk onderdeel van dit proces is pitchen voor investeerders, maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal overkomt, zonder dat je te lang van stof bent? Wij geven jou tips!

Een pitch bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:
1. Opening: wie ben je en wat is je achtergrond?
2. Idee: probleem en oplossing
3. Bewijs: onderzoek met daarin feiten en cijfers
4. Afsluiting: wat is je financieringsbehoefte?

Wees voorbereid

Wanneer je tijdens een investeerdersmeeting pitcht voor investeerders krijg je slechts 5 minuten de tijd om jouw propositie te presenteren. Het is dus heel belangrijk dat je je goed voorbereid. Gebruik ook niet meer dan 12 slides, vermijd jargon en breng jouw passie voor je business over op je publiek.

Pak die aandacht!

Omdat je slechts enkele minuten hebt om jouw verhaal over te brengen, is het belangrijk dat je meteen de aandacht pakt. Begin je pitch daarom met een indrukwekkend feit, een vraag, een visie of zet storytelling in wanneer je bedrijf is ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte. Kijk maar eens naar het voorbeeld in de video hieronder.

Denk aan je houding

Je kijkt zelf toch ook het liefst naar iemand die enthousiasme uitstraalt? Iemand die niet alleen een pakkend verhaal heeft, maar die dit ook weet over te brengen. Wanneer jij je verhaal met enthousiasme brengt heeft dat een positieve uitwerking op je lichaamstaal, je uitstraling, je stem en je manier van spreken.

Vertel over jezelf

Uit onderzoek blijkt dat de ondernemer minstens zo belangrijk is als de business. “De vent maakt de tent.” Dus wie ben je? Wat is je achtergrond? En wat heb je ervoor over om je onderneming succesvol te maken? Voor een informal investor is het essentieel dat er een klik is met de ondernemer, dus houd dat in gedachte wanneer je moet pitchen voor investeerders.

Voorbeeld

Bij het televisieprogramma Shark Tank krijgen ondernemers de kans om hun onderneming te pitchen voor een panel van ‘sharks’. Hieronder zie je een voorbeeld van wat velen noemen: de beste pitch ever.

In deze video zie je Rener Gracie die zijn quikflip apparel presenteert. Hij is op zoek naar een investering van € 500.000 om zijn business te laten groeien. Hij begint zijn pitch met een stukje storytelling. Hij omschrijft het probleem en draagt zijn oplossing aan. Bovendien kunnen wij ons allemaal inleven in zijn verhaal, wij leren hem wat beter kennen en hij laat ons lachen. Zou jij investeren?

Ook pitchen voor investeerders?

Ben jij een ambitieuze ondernemer met een financieringsbehoefte? Neem dan contact op. Met ons netwerk van meer dan 800 financierende partijen helpen wij jou aan de juiste informal investor, venture capitalist of financier. Wij matchen al 10 jaar succesvol investeerders aan ondernemers. We zijn kritisch en doortastend en daarom succesvol in onze aanpak.