Jasmine Bee is in 2015 opgericht door Jasmijn Bleijerveld. Het honingbedrijf is ontstaan uit liefde voor Tanzania én honing. Jasmijn levert met haar bedrijf een belangrijke bijdrage aan de bijensector in het Afrikaanse land en tegelijkertijd zorgt ze voor een duurzame ontwikkeling van de leefomgeving.
Zes jaar lang woonde Jasmijn in Tanzania. Tijdens haar verblijf zag ze hoe de honing daar op kleine schaal werd geproduceerd. Hoewel ze toentertijd nog maar weinig kennis had van de bijensector, zag ze wel dat het beter kon. Daarom ging ze op zoek naar kennis en mogelijkheden om de honingproductie te verbeteren. Haar doel? Het tegengaan van ontbossing en de kansen die het prachtige landschap biedt benutten. Jasmijn hoopt met Jasmine Bee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het bewaren van de biodiversiteit en de leefomstandigheden van de lokale gemeenschappen in Tanzania.
Jasmine Bee werd steeds bekender
Jasmijn: “In het begin was ik vooral erg zoekende naar de juiste methode. Niet alleen naar de beste manier om honing te produceren, maar ook naar de vorm van samenwerking met de lokale bevolking. Het moest natuurlijk een vorm zijn waarvan zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren, en een vorm die de kwaliteit en kwantiteit van honing voor de afnemer garandeert.” Jasmijn begon met lokale productie en verkoop. Daarna ging ze imkertrainingen geven aan de lokale bevolking, zodat zij zelf aan de slag konden met bijen houden. Jasmine Bee werd ondertussen steeds bekender en Jasmijn kreeg de bijnaam ‘Mama Nyuki’, wat in Swahili ‘mama bij’ betekent.
Export naar Europa
De groeiende bekendheid zorgt ervoor dat Jasmijn steeds vaker aanvragen krijgt van honinghandelaren uit Europa om ook bulk te gaan leveren. Een mooie kans, want honing exporteren op grote schaal is een uitgelezen kans om nóg meer bij te dragen aan leefomgevingen in Tanzania. Jasmijn: “Export naar Europa biedt mogelijkheden, omdat we op deze manier ook écht iets kunnen bijdragen, en daar doen we het voor!”
Jasmine Bee vindt investeerder!
De productie opvoeren brengt ook kosten met zich mee en daarom gaat Jasmijn in 2017 op zoek naar financiering. Tijdens de investeerdersmeeting pitcht Jasmijn haar groeiplannen voor een groep investeerders. “Ik wist in het begin niet zo goed wat ik kon verwachten. Maar ik werd bij Investormatch heel goed begeleid en gelukkig heb ik een investeerder gevonden die in de plannen van Jasmine Bee gelooft.”
Van bijen naar olifanten
Ambities zijn er nog genoeg. Zo moet de bulk export van Jasmine Bee de komende jaren toenemen van 60 ton tot 450 ton. Daarnaast wil Jasmijn haar werkgebied uitbreiden naar meerdere bossen in Tanzania en wil zij zich gaan bezighouden met de productie van andere producten. Tot slot is er nog het ‘Beehive Fencing’, een manier om bijen in te zetten om olifanten op een natuurlijke manier af te schrikken. Dit project zorgt voor grotere voedselzekerheid van de boeren, vergroot hun inkomen met de verkoop van de honing en verbetert het samenleven van mens en olifant. Jasmijn: “Beehive Fencing zou een mooie nieuwe pitch kunnen zijn. Ambitie is er genoeg, net als de ruimte om te groeien. Zolang natuurbehoud maar voorop staat!”