Investering van € 100.000 voor Agritech start-up EntoBreed

Op een duurzame manier eetbare meelwormen kweken. Dat is wat ondernemer Wouter Simons wil doen met zijn start-up EntoBreed. Om zijn droom te realiseren heeft hij al diverse subsidies binnengesleept, een succesvolle crowdfundingcampagne afgrond én een investeerder aangetrokken.

Terug naar het begin…

Toen Wouter tijdens een vakantie terugblikte op zijn carrière, voelde hij dat hij terug moest naar zijn roots: de agrarische sector. Maar wat wilde hij doen? En welke bijdrage wilde hij leveren? Het was de coronacrisis die hem in het voorjaar van 2020 het laatste zetje gaf dat hij nodig had. “Mijn interim job stopte en ik ging me volledig focussen op dit thema. Dat betekent onderzoek doen, deelnemen aan kennissessies en in een maand tijd schreef ik mijn bedrijfsplan voor EntoBreed”, legt Wouter uit. Daarna ging het heel snel. “Ik klopte aan bij Kennispoort Regio Zwolle. Zij openen deuren voor ondernemers in de regio en houden ontwikkelingen binnen EntoBreed vanaf de zijlijn in de gaten. Dat is ontzettend waardevol!”

Op zoek naar financiering

De volgende stap was het invullen van de financieringsbehoefte. Met behulp van Kennispoort Regio Zwolle werd er een financieringsmix opgesteld: een combinatie van subsidies, crowdfunding en investeerders. Het bracht hem onder andere bij de investeerdersmeeting van Investormatch, waar hij voor het eerst zijn verhaal deed over zijn start-up EntoBreed. Wouter: “Dat voelde heel gek, om vanachter mijn computer investeerders toe te spreken.” Het bleek een goede zet, want de meeting leidde tot een investering van € 100.000. “Deze investeerder ziet net als ik de transitie naar duurzaamheid die eraan komt en hij gelooft in mijn verhaal.”

EntoBreed - Investormatch

Crowdfunding voor EntoBreed

Wouter haalde ook financiering op door middel van crowdfunding. Via het crowdfundingplatform Crowdaboutnow werd in korte tijd maar liefst € 130.000 euro opgehaald voor energiezuinige kweekcellen, een ventilatiesysteem en een vervoersmiddel. Waar dat succes aan te danken is? Volgens Wouter komt dat door het duurzame karakter van het project en de zichtbaarheid die hij heeft weten te creëren. Van de 145 investeerders is slechts een klein gedeelte afkomstig uit zijn eigen netwerk. “Verder zijn het allemaal geïnteresseerden van buitenaf.” 

Verschil tussen informal investment en crowdfunding

Door te kiezen voor een financieringsmix kon Wouter invulling geven aan zijn financieringsbehoefte. Wel zitten er volgens hem grote verschillen tussen de financieringsinstrumenten: Een crowdfundingcampagne is iets heel anders dan het aantrekken van een investeerder. Bij crowdfunding is zichtbaarheid key en je moet echt inspelen op het gevoel van mensen. Een investeerder daarentegen is met name benieuwd naar wie jij als ondernemer bent en hoe je het bedrijfseconomisch gaat aanpakken.”

Een droom die uitkomt

Met de financiering op zak komt de droom van Wouter uit. Een jaar na het schrijven van zijn bedrijfsplan kan hij nu een duurzame meelwormenkwekerij opzetten die een minimale impact heeft op onze leefomgeving én het milieu. “Het had heel mooi geweest als we binnen een jaar ook de eerste levering hadden kunnen doen, maar we komen wel héél dicht in de buurt..!”

Ook op zoek naar een investeerder?

Wij helpen jou graag bij jouw zoektocht naar een informal investor. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@investormatch.nl. Wij staan je graag te woord!