Alles over Corporate Venture Capitalists

Wanneer je op zoek bent naar groeikapitaal, heb je verschillende opties. Je kunt je pijlen bijvoorbeeld richten op informal investors, een investeringsmaatschappij of corporate venture capitalists (cvc’s). Dat zijn fondsen van grote bedrijven die investeren in startende ondernemers.

Wist je dat grote corporates tegenwoordig steeds vaker investeren in start-ups? In de periode tussen 2010 en 2020 ging het aantal cvc’s keer zes naar meer dan 4.000 partijen wereldwijd, waarvan twintig in Nederland. Sprout schreef er dit artikel over.

Het fonds dat het meest investeert in Nederlandse start-ups en scale-ups is Shell Ventures, namelijk 2,2 miljard dollar. De tweede plek wordt ingenomen door het Duitse chemie- en farmaciebedrijf Merck KGaA met 2,1 miljard dollar en de derde plek is voor ABN Amro Ventures met 1,5 miljard dollar.

Waarom investeren Corporate Venture Capitalists?

Er zijn verschillende redenen voor cvc’s om te investeren in start-ups. Deze kunnen zowel financieel als strategisch van aard zijn. Zo zijn er cvc’s die investeren in bedrijven die aansluiten bij hun eigen business, maar er zijn ook bedrijven die investeren met als doel om hun rendement te maximaliseren. Het investeren in innovatieve start-ups is bovendien een mooie manier om innovatief potentieel binnen te halen.

De voordelen voor een start-up

Durfkapitaal ophalen bij grote bedrijven biedt veel voordelen voor een start-up. Als startende ondernemer kun je enorm profiteren van de expertise van een groot bedrijf, maar ook van de naamsbekendheid, de stabiele financiële positie, het netwerk en het ecosysteem van de ontwikkelde producten. Het is dé manier om de groei van jouw bedrijf te versnellen.

Risico’s voor ondernemers

Het klinkt allemaal heel rooskleurig, maar er zijn weldegelijk risico’s aan verbonden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de cvc’s vaak weinig ervaring meebrengen. Daarnaast zouden de cvc’s uit zijn op financieel gewin op de korte termijn, terwijl start-ups een investeerder willen voor de lange termijn. Tot slot zouden de cvc-bedrijven relatief weinig kennis hebben van de investeringsbranche.  

Ben jij ook op zoek naar groeikapitaal?

Ieder bedrijf is anders en er is niet één standaard oplossing om een bedrijf te financieren. Laat je daarom adviseren door een expert! Wij kijken graag met jou mee om te zien welke financieringsoplossing het beste bij jou past. Neem vrijblijvend contact op met Koen Ferket. Hij adviseert jou graag over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.