ECG Excellence maakt eerdere opsporing hartproblematiek mogelijk

Wist je dat hart- en vaatziekten de nummer twee oorzaak van overlijden zijn in Nederland? Het electrocardiogram (ECG), beter bekend als ‘het hartfilmpje’, helpt artsen bij het bepalen of het hart wel of niet goed functioneert. Hoewel het ECG voor hartpatiënten in de afgelopen honderd jaar van grote betekenis is geweest, heeft deze ‘oude’ techniek ook zijn beperkingen.

De oprichters van ECG Excellence zijn van mening dat er meer informatie uit de ECG te halen valt. Hun innovatieve medische oplossing verdrievoudigt de waarde van de ECG.

Eerdere opsporing van hartproblematiek

In 2017 verloor profvoetballer Abdelhak Nouri tijdens een wedstrijd plotseling zijn bewustzijn. Hij werd ter plekke gereanimeerd en door een traumahelikopter afgevoerd. Later bleek dat hij leed aan al bekend hartprobleem, maar was de verslechtering in de hartprestatie nog niet duidelijk. Hans Slijp, CEO van ECG Excellence: “Op dat moment dachten wij: Kan dat niet anders? Kunnen we hartproblemen niet eerder detecteren en behandelen? Daar ontstond het idee achter ECG Excellence, de medische oplossing die zorgt voor een verbeterde diagnostiek voor mensen met hartproblemen en eerdere detectie van ziektes.” 

Huidige beperkingen ECG

Het grootste knelpunt van het ECG is het juist plaatsen van de elektroden op het lichaam. “Om via het ECG geleidingsstoornissen juist te kunnen interpreteren, moeten de elektroden op specifieke plaatsen worden aangebracht”, legt Hans uit. “Bij mannen gaat dat in 50% van de gevallen goed en bij vrouwen worden de elektroden maar in 20% van de ECG opname juist aangebracht. Mede daardoor worden op dit moment maar iets meer dan de helft van de ECG-grafieken juist geïnterpreteerd”. Hierdoor is aanvullend onderzoek door de arts noodzakelijk. Dit kost veel extra tijd en geld, en diagnoses kunnen pas later worden vastgesteld.

ECG Excellence biedt uitkomst

“Met behulp van onze technologie zorgen wij ervoor dat de informatie uit de ECG betrouwbaarder wordt en minder afhankelijk van het juist plaatsen van de elektroden. 3D-camera’s en LED-projectoren moeten ervoor zorgen dat elektroden correct worden geplaatst”, licht Hans toe. “En bij een nieuwe ECG-opname gebruiken wij dezelfde posities waardoor de ECG’s, waardoor je vergelijkingen kan maken door de jaren heen. Dat kan op dit moment bijvoorbeeld niet.”

Medische oplossing

Dankzij de medisch gepatenteerde oplossing van ECG Excellence kan je binnen enkele minuten vastgestellen of er sprake is van een normale of afwijkende hartfunctie. Het eerste medische product van ECG Excellence, genaamd CineECG, wordt als Software as a Service (SaaS) oplossing op de markt gebracht. De tweede technologie is ondersteuning van de ECG-opname, waarbij de 3D camera’s en de LED projectoren ondersteunend werken. Hierdoor wordt het vergelijken van ECG’s op patiëntniveau mogelijk waardoor snel inzicht ontstaat in de werking van medicijnen, of het ziekteverloop bij bekende hartklachten. “Met behulp van onze technologie zorgen wij ervoor dat de informatie uit de ECG betrouwbaarder wordt en minder afhankelijk van het juist plaatsen van de elektroden.”

Wereld veranderen

ECG Excellence moet de wereld veranderen. Potentie is er zeker. “Waar nu 12 kanaal ECG-testen vooral bij de cardioloog of in specialistische centra worden gedaan, willen wij het toepassingsgebied vergroten”, vertelt Hans. “Dan kan een ECG-test ook bijvoorbeeld bij huisartsenpraktijken worden uitgevoerd. De specialistische kennis die eerst nodig was voor het uitvoeren en beoordelen van een ECG-test is bij ons instrument namelijk niet meer nodig. Daarbij worden de medische kosten ook nog eens lager.” Hans geeft een voorbeeld: “In Amerika is het nodig om voor een statines recept (cholesterolverlager) eerst bij een cardioloog een ECG te laten maken om te zien of dit medicijn veilig is voor het hart. Daardoor kost zo’n recept al snel 1.500 dollar. Met onze oplossingen kan een apotheker of huisarts ook een ECG uitvoeren waardoor de prijs van het recept enorm kan dalen.”  

Financiering gezocht

Om financiering op te halen, nam Hans deel aan de investeerdersmeeting van Investormatch. Verschillende investeerders toonden interesse en het bedrijf haalde twee investeerders aan boord. Het doelbedrag van de fundingronde was echter nog niet behaald, en daarom wordt er ook gekeken naar subsidiekansen en het aantrekken van nog een investeerder. “Het is belangrijk dat een investeerder affiniteit heeft met de complexe techniek achter ons product”, vertelt Hans. “Daarnaast is het van belang dat de investeerder geduldig is. We bieden geen consumentenproduct aan en in de medische sector lijkt traagheid soms te zijn ingebouwd. Maar ons product is schaalbaar en gaat zeker een grote impact hebben in de wereldwijde zorg. Dus als iemand de rit naar Amerika en de rest van de wereld durft te maken, dan komen we graag in contact!” 

Ook op zoek naar financiering?

Wij denken graag met jou mee! Neem vrijblijvend contact met ons op via info@investormatch.nl