FinTech bedrijven populair bij durfinvesteerders

Hoewel het aantal transacties het afgelopen kwartaal daalde, steken durfinvesteerders meer kapitaal in Europese groeibedrijven. Met name FinTech bedrijven zijn populair.

Dit is niet alleen het geval in Europa, maar het is een wereldwijde trend die onder andere in de Verenigde Staten goed zichtbaar is. Het afgelopen kwartaal waren er, volgens PwC, 64 bedrijven die in een investeringsronde meer dan $100 miljoen ophaalden. Dit droeg bij aan de groei van 10% aan durfkapitaal van het afgelopen kwartaal. In Europese bedrijven is er het afgelopen kwartaal €7,8 miljard geïnvesteerd, volgens KPMG. Het gaat hierbij om 825 verschillende deals.

Toenemende vereisten

Volgens Manoel de Goeij van PwC hebben grootbanken steeds meer moeite met het tevreden stellen van klanten én winst maken tegelijkertijd. Veel banken hebben te maken met allerlei regels en verouderde technologie, die moeilijk te rijmen zijn met de toenemende eisen van klanten. Enkele online banken, zoals Revolut uit het Verenigd Koninkrijk, worden op de voet gevolgd door Nederlandse grootbanken. Zij zetten kapitaal opzij om te investeren in FinTech-diensten die binnen eigen muren niet ontwikkeld kunnen worden.

Inefficiënte sector

Volgens Radboud Vlaar van durfinvesteerder Finch Capital, heben FinTech bedrijven een enorme potentie. De financiële sector is namelijk erg inefficiënt. “Er zijn nu natuurlijk al veel nieuwe bankdiensten voor klanten op de markt”, zegt hij. “Maar aan de achterkant, in de backoffice, kan ook nog veel vernieuwd worden. In de, zeg maar, saaie bedrijfsonderdelen.”

Wat is FinTech?

FinTech staat voor Financial Technology. Bedrijven in deze sector combineren financiele diensten en producten met innovatieve technologie. Deze sector is sterk in ontwikkeling en heeft een grote impact op onze maatschappij. Fintechbedrijven bieden een aanvulling of alternatief voor de traditionele banken, vermogensbeheerders en verzekeraars.