Alles wat je moet weten over: investeerders

Ondernemers richten hun pijlen meer en meer op investeerders voor hun bedrijfsfinanciering. De start of groei van een bedrijf wordt tegenwoordig steeds vaker gefinancierd met risicodragend vermogen in plaats van een lening bij de bank. Het gat dat de financiële instellingen hierdoor achterlaten wordt opgevuld door een investeerder, die dit soort risico’s wel durven te nemen.

Een investeerder investeert een bedrag in een bedrijf in ruil voor een percentage van de aandelen. Met deze investering hoopt de investeerder dat het bedrijf van de ondernemer flink groeit, waardoor het bedrijf meer waard wordt. Bij de exit hoopt de investeerder zijn aandelenbelang te verkopen voor een fors hoger bedrag dan dat hij geïnvesteerd heeft. Uiteindelijk draait het voor een investeerder namelijk om financieel rendement.

Investeerders per ondernemingsfase

Investeerders zijn er in diverse soorten, met allemaal hun eigen investeringsgedrag. Qua financiering is het van belang voor een ondernemer om de juiste investeerder te benaderen die past bij de ondernemingsfase van zijn bedrijf. Er zijn grofweg zes ondernemingsfasen: ideefase, startfase, vroege groeifase, groeifase en volwassenheidsfase.

 • Investeerder bij ideefase
  In de ideefase werkt de ondernemer zijn idee zoveel mogelijk uit. In deze fase is nog weinig concreet en toetst de ondernemer of er een markt voor zijn idee is. Een investeerder stapt waarschijnlijk niet in tijdens deze voorbereidingsfase, dus de financiering komt op de schouders van de ondernemer te liggen door eigen spaargeld te gebruiken. Ook subsidies en een lening van familie en/of vrienden is een optie.
 • Investeerder bij startfase
  Er is een markt voor het idee. De startfase is bedoeld om het product of de dienst gereed te maken voor de marktintroductie. Deze periode kost veel geld en tijd. Daarom stapt een informal investor als investeerder in in deze fase. Deze (vaak) oud-ondernemer kan met zijn kennis, ervaring en connecties de ondernemer goed ondersteunen.
 • Investeerders bij vroege groeifase
  De vroege groeifase breekt aan, waar het bedrijf de eerste klanten binnenhaalt en de eerste omzet binnendruppelt. In dit stadium moet het bedrijf opgeschaald worden met bijvoorbeeld een marketing- of productielijnafdeling. Een investeerder als een informal investor of een (kleine) participatiemaatschappij investeert in deze fase in het bedrijf.
 • Investeerder bij groeifase
  Er wordt flink gegroeid in deze fase en een serieuze professionaliseringsslag binnen het bedrijf is nodig om de (snelle) groei bij te benen. Het bedrijf is in deze fase aantrekkelijk voor een informal investor, een participatiemaatschappij of een particulier venture capital om als investeerder een belang in het bedrijf te nemen.
 • Investeerder bij volwassenheidsfase
  De volwassenheidsfase is bereikt, waarin de (snelle) groei afvlakt. In dit stadium is het noodzakelijk om innovatief te zijn om de concurrentie op achterstand te zetten of houden. Ook de overname van een ander bedrijf kan verdere groei brengen. Een investeerder in deze fase aantrekken is vaak een participatiemaatschappij of een particulier venture capital. Daarnaast is het een optie om financiering op te halen met een beursgang.