De meest actieve investeerders van Nederland

Het afgelopen jaar (2017) ging er een recordhoeveelheid kapitaal naar Nederlandse start-ups, maar liefst € 442 miljoen. Wij zetten de zeven meest actieve venture capitals van 2017 op een rijtje. Dit zijn Nederlandse investeerders met het hoogste aantal investeringen.

1. Inkef Capital – 6 investeringsdeals

Inkef Capital is een venture capital opgezet door pensionfonds ABP. Met 6 investeringen in Nederlandse start-ups staan ze eerste in deze lijst. De grootste van deze investeringen is in de bloemenkweker Bloomon met brengservice. Samen met nog een paar andere investeerders is met de deal maar liefst € 21 miljoen gemoeid. Inkef investeert over het algemeen in producten of diensten die direct aan consumenten worden verkocht.

2. BioGeneration Ventures – 5 inversteringsdeals

Tweede in de lijst is BioGeneration Ventures. In 2017 sloten zij vijf investeringsdeals met start-ups in Nederland. Over het algemeen investeert deze venture capital in medische start-ups die medisch en technisch ontwikkelingswerk verrichten.

3. HenQ – 5 investeringsdeals

HenQ is derde op de lijst. Net als BioGeneration Ventures sloten zij ook vijf deals met Nederlandse start-ups, maar de investeringsdeals beslaan minder geld. HenQ focust zich vooral op b2b-softwarebedrijven. Ze hechten veel waarde aan start-ups met een ambitie om internationaal te gaan met een schaalbare business case. Zo investeerde HenQ in de start-up SendCloud, leverancier van software waarmee webshops gemakkelijker pakketbestellingen kunnen verwerken en bezorgen.

4. Innovation Industries – 5 investeringsdeals

De venture capital Innovation Industries is begonnen met een fonds waarmee gelijk vijf start-ups werden gefinancierd in 2017. Het fonds is opgericht in samenwerking met de drie technische universiteiten in Nederland; TU Eindhoven, TU Delft en Universiteit Twente. Innovation Industries gaat dan ook vooral in zee met hightech start-ups.

5. Mainport Innovation Fund II – 5 investeringsdeals

Ook Mainport Innovations Fund II had in 2017 vijf investeringsdeals. Dit fonds is gericht op start-ups die zich specialiseren in een veiliger en gestructureerd transport. Vooral bedrijven die zich richten op innovatieve en duurzame technologieën die transport en reizen vergemakkelijken zijn interessant voor dit fonds.

6. Value Creation Capital – 4 investeringsdeals

De venture capital Value Creation Capital investeerde in 2017 in vier start-up projecten. De capital bestaat uit drie fondsen. Deze fondsen hebben allen een eigen thema, waardoor deze venture capital zich vrij breed oriënteert als het gaat om interessante start-ups. Zo heeft de venture capital een Security-of-Things-fonds opgericht dat zich focust op cyber security en een TechNano-fonds dat zich vooral richt op softwarebedrijven.

7. Volta Ventures – 4 investeringsdeals

De laatste in de lijst is volta ventures, een Nederlands-Belgische venture capital. Deze investeerder is vooral gericht op softwarebedrijven die zich onderscheiden met innovatieve technologieën. Een interessant bedrijf waar het fonds in investeerde is Bitsensor. Dit bedrijf kan binnen 50 miliseconden detecteren of een bedrijf gehackt wordt.

Verwachtingen voor 2018

Gemiddeld hebben venture capitals een portfolio voor vijftien bedrijven in vijf jaar tijd. Dit betekent dat ze gemiddeld in drie bedrijven per jaar investeren. De venture capitals in deze lijst lopen dus voor op schema. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat volgend jaar hele andere venture capitals in de lijst zullen staan. Focus daarom niet te veel op deze investeerders, maar kijk in 2018 ook naar andere venture capitals die actief zijn in jouw marktsegment.

Investormatch heeft een groot netwerk met investeerders. Ben jij op zoek naar financiering? Dien dan een financieringsaanvraag in. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op.

(Bron: Sprout; Thomas Mensink, www.sprout.nl)