Alles wat je moet weten over risicokapitaal

Risicokapitaal is de investering in een bedrijf door een investeerder, waar de ondernemer de start of groei van zijn bedrijf mee wil financieren. Een andere term voor risicokapitaal is ook wel private equity of risicodragend vermogen. Voor risicokapitaal kan een ondernemer zich tot verschillende partijen wenden, zoals familie en vrienden, een informal investor of een participatiemaatschappij.

Risico

Het woord risico zit niet voor niets in de term risicokapitaal. Een verschaffer van risicokapitaal – meestal een investeerder – neemt het risico dat hij zijn investering nooit meer terugziet. Uiteraard stopt een investeerder niet op goed geluk geld in allerlei bedrijven. Hij neemt doordacht een besluit om risicokapitaal in een bedrijf te investeren op basis van de kwaliteit van de ondernemer, de haalbaarheid van het businessidee en tal van andere investeringscriteria. Daarnaast probeert een investeerder door begeleiding de ondernemer bij te sturen, zodat het bedrijf (flink) doorgroeit.

Rendement van risicokapitaal

Net als bij beleggen geldt ook voor investeren in bedrijven met risicokapitaal dat risico en rendement met elkaar samenhangen. Het risico dat verstrekkers van risicokapitaal lopen hangt allereerst samen met de levensfase van de onderneming.

Risicokapitaal: het bedrijf
Bij een startend bedrijf zijn de risico’s uiteraard het grootst, bij een bestaand bedrijf zijn de risico’s relatief beperkt. Daarnaast hangt het risico af van de aard van het bedrijf. Een innovatieve technostarter met een revolutionair product heeft een hoger risicoprofiel dan een nieuw advocatenkantoor of uitzendbureau.

Risicokapitaal: de omvang
Ook de omvang van het benodigde risicokapitaal kan een rol spelen bij de bepaling van het risico. Een starter die gelijk een miljoen euro aan risicokapitaal vraagt is mogelijk iets te ambitieus. Een groeibedrijf dat vijftigduizend euro aan risicokapitaal nodig heeft, kampt waarschijnlijk met een liquiditeitsprobleem. Wijkt de vraag naar de hoogte van risicokapitaal te veel af van de norm, dan worden investeerders voorzichtig.

Risicokapitaal: het rendement
Er is een positief verband tussen risico en rendement. Over het algemeen geldt dat investeerders bij een groter risico ook een hoger rendement verlangen op het geïnvesteerde risicokapitaal. Andersom geldt dit ook: bij een lager risico nemen investeerders vaak genoegen met minder rendement. Je moet er bij risicokapitaal van uitgaan dat investeerders inzetten op een totaal rendement (dividend + waardestijging/investering) van tussen de 10% en 30% op hun geïnvesteerde risicokapitaal.