Zware tijden voor tech-sector, of valt dat wel mee?

Volgens start-up-ambassadeur prins Constantijn van Oranje, gaat de tech-sector moeilijke tijden tegemoet. Onder meer de kapitaalverschaffing zou onder druk komen te staan. Dat zegt hij in het FD. Is dat daadwerkelijk zo, of valt het eigenljk wel mee?

Waar tot het eerste kwartaal het durfkapitaal nog ruimschoots beschikbaar was voor Nederlandse bedrijven, houden investeerders nu de hand op de knip. “Bedrijven zullen hun groeiplannen moeten bijstellen”, stelt hij. Ook Sprout besteedt aandacht aan de toekomst van start-ups en scale-ups in de tech-sector. Zij vragen drie insiders om hun mening naar aanleiding van het manifest van de Amerikaanse accelerator Y Combinator. 

Zeldzame mix van economische ingrediënten

Maurice van Tilburg, managing director bij Techleap, heeft het over ‘een zeldzame mix van economische ingrediënten’ die nu leidt tot een downturn. “De inflatie giert de pan uit, het consumentenvertrouwen daalt, de rente gaat omhoog en veel grondstoffen worden duurder. Tel je al deze ontwikkelingen bij elkaar op, dan stevenen we waarschijnlijk af op een nieuwe economische crisis” aldus Van Tilburg.

Voordelen voor tech-sector

Toch zijn er volgens hem ook voordelen. Zo zouden tech-bedrijven die moeten snijden in hun personeelsbestand ervoor zorgen dat er weer meer werkzoekenden op de markt komen. Daarnaast zegt hij dat start-ups historisch gezien altijd beter uit een crisis komen dan corporate bedrijven. “Als het economisch minder gaat, is iedereen bereid om naar nieuwe alternatieven te kijken.”

Paniekvoetbal

Ruud Hendriks, co-founder Startupbootcamp, vind het paniekvoetbal. Hij herkent de verhalen over investeerders die zich zouden terugtrekken dan ook niet. “De eerste drie maanden van dit jaar hebben onze start-ups miljoenen euro’s opgehaald.” Hij benadrukt wel dat zijn bedrijf actief is in de early stage en daar gaat het doorgaans om minder grote bedragen. Ook over de hoge inflatie is hij positief. “Geld oppotten heeft voor investeerders weinig zin, ze kunnen het maar beter uitgeven. Noem mij een ongeneeslijke optimist, maar ik denk echt dat het voor de goed georganiseerde start-ups en scale-ups wel mee zal vallen.”

Waarderingskwestie

Ook Aik Deveneijns, CEO van LevelUp Ventures, is positief gestemd. Hij verwacht met name problemen voor Amerikaanse groeibedrijven, en niet voor innovatieve bedrijven in Nederland. “Het is een pure waarderingskwestie”, stelt hij. Omdat je een paar jaar geleden nog zo snel en eenvoudig aan groeigeld kon komen, werd het terugverdienen een bijzaak. Volgens hem is er nog steeds voldoende kapitaal beschikbaar bij investeringsfondsen, maar de waarderingen zijn flink afgenomen. 

Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier.

Ben jij op zoek naar funding?

Wij hebben meer dan tien jaar ervaring met het matchen van investeerders en ondernemers. Dus ben jij op zoek naar groeikapitaal voor jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij adviseren jou graag!