Milestones afspreken: wel of niet doen?

Wist je dat slechts twee op de tien investeerders in Nederland het investeringsbedrag in één keer overmaken? De rest doet dat bij voorkeur in verschillende rondes, vaak gekoppeld aan het behalen van ‘milestones’. Dat blijkt uit onderzoek van Sprout

Zo’n milestone is een tussentijds bedrijfsdoel. Hierbij kun je denken aan het binnenhalen van tien klanten, het behalen van klinische resultaten of het verkopen van duizend producten. Deze manier van investeren zou voor investeerders een stukje zekerheid inbouwen. Daarnaast zou het werken met milestones ertoe bijdragen dat ondernemers eerlijk zijn over hun financiën en zij zouden realistischere bedrijfsdoelen opstellen.

Twee soorten milestones

Er zijn twee soorten milestones: investment-milestones en valuation-milestones. Bij investment-milestones wordt de investering in twee of meer delen opgeknipt, tegen een vooraf vastgestelde waardering. De eerste storting en de uitgifte van het eerste deel van de aandelen vindt al plaats bij het closen van de deal en zodra er doelen worden behaald, wordt de volgende tranche aandelen uitgegeven tegen de prijs die vooraf is afgesproken. Bij valuation-milestones is het mogelijk om de waardering te wijzigen. Het staat al vast dat alle tranches worden geïnvesteerd, maar niet tegen welke prijs. Dit is afhankelijk van de milestones die behaald moeten worden. Presteert de ondernemer (bovengemiddeld) goed? Dan moet de investeerder meer betalen per aandeel.

Combinatie

Er is ook een combinatie mogelijk. In dit geval hoeft de investeerder het tweede of derde deel van de investering alleen te voldoen als de tussentijdse doelen zijn behaald. De waardering kan echter gecorrigeerd worden, zoals bij valuation-milestones het geval is.

Valkuilen voor ondernemers

Sjoerd Mol, mede-auteur van het boek Startup Funding, adviseert ondernemers goed na te denken over een dergelijke overeenkomst. Volgens hem zijn er meerdere valkuilen. Te beginnen met optimisme. Als ondernemer geloof je in je business en zie je vaak maar weinig beren op de weg. Investeerders weten vaak wel beter. Je krijgt altijd te maken met tegenslag waardoor je doelen niet, of minder snel behaalt. De tweede valkuil luidt dan ook: te rooskleurige verhalen vertellen. Deze kunnen volgens Mol als een boomerang terugkomen als milestones worden ingezet. 

Consequenties van milestones

De derde valkuil heeft betrekking op de consequenties van de milestone-regeling. Deze worden vaak over het hoofd gezien. Als ondernemer wil je niets liever dan je business laten groeien en daarvoor kan je zo’n kapitaalinjectie heel goed gebruiken. Wanneer een investeerder met jou in zee wil, is die handtekening dan ook zo gezet, zonder dat je je goed hebt verdiept in de vastgestelde mijlpalen. Kijk daarom niet alleen naar de pre-money waardering in de termsheet, maar reken alles goed door. Bekijk de verschillende scenario’s en laat je adviseren door een deskundige. 

Neem contact op

Heb je een vraag over dit artikel of ben je op zoek naar groeifinanciering voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met Koen Ferket. Hij adviseert jou graag!