Verschillende financieringsfasen per type investeerder

Een bedrijf gaat in de loop der jaren door verschillende ontwikkelingsfasen heen. De financieringsbehoefte verschilt vaak per fase, en ook het type investeerder dat wil investeren varieert. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan snel verder…

Bovenstaand schema geeft een aardig inzicht in de verschillende fasen dat een bedrijf doorloopt in het proces van een idee naar een succesvolle launch. Zoals je ziet, verplaatst het financieringsaanbod door de jaren heen naar rechts. Dat betekent bijvoorbeeld dat business angels zullen verwachten dat er door ondernemers zelf al meer omzet gemaakt wordt voordat ze bij hen aankloppen.

Innovatiefunnel

Zoals je hierboven ziet, is de zesde en laatste stap in de innovatiefunnel pas de funding, oftewel het aantrekken van risicokapitaal. Pas als de ondernemer een idee heeft onderzocht op haalbaarheid en zijn bedrijf en de markt kent (en dit ook in vijf minuten kan uitleggen) maakt deze kans op het aantrekken van venture capital.

Veel voorkomende fouten

Ondernemers verkijken zich dus vaak op de fase waarin investeerders in hun idee willen investeren.
Daarnaast komt het voor dat ondernemers zich niet realiseren hoeveel financieringsrondes ze nodig zullen hebben. Om je bedrijf uit te laten groeien tot een grote speler in de markt, zijn er namelijk meerdere rondes nodig om het gewenste (groei)kapitaal op te halen.

Welk type investeerder past bij mijn bedrijf?

Niet iedere investeerder zal bij jouw bedrijf passen. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn richting een mogelijke informal investor. Onderstaande vragen zullen je helpen bij het beoordelen van een potentiële investeerder.

  1. Heeft de investeerder genoeg vermogen om jouw kapitaalbehoefte te financieren? En kan de investeerder het geld missen of zelfs verliezen?
  2. Is het de eerste investering van de investeerder? Dan bestaat het risico dat je een nerveuze investeerder aan boord haalt die wellicht continu op jouw nek zit.
  3. In welk type bedrijven heeft de investeerder eerder geïnvesteerd en hoe is het die ondernemingen vergaan?
  4. In welke levensfase van een bedrijf investeert de investeerder? Is het de seed-, start-up- of vroege fase en in welke fase zit jouw bedrijf?
  5. In welke sector heeft de investeerder gewerkt? En in welke branche doet hij voornamelijk zijn investeringen?
  6. Is de investeerder ook ondernemer geweest? Komt hij uit dezelfde branche als jouw bedrijf? Kunnen zijn sterke punten, zoals financiën of marketing, jou helpen?
  7. Heeft de investeerder contact met grote venture capitals? Wellicht dat deze connecties van pas komen in een volgende financieringsronde.
  8. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de investeerder door andere bedrijven waarin hij geïnvesteerd heeft, te benaderen. Wat voor type investeerder is hij, hoe groot is zijn betrokkenheid en op welke manier heeft hij die bedrijven geholpen, behalve met geld?
  9. Kijk of er eventuele rechtszaken lopen tegen de investeerder of tegen één van de bedrijven die hij gefinancierd heeft en waarom er een geding is. Ook rechtszaken uit het verleden kunnen iets zeggen over de investeerder.

Waar vind ik de juiste investeerder?

Het is niet eenvoudig om een investeerder te vinden. Slechts een klein deel van de investeerders treedt in de openbaarheid. Daarom begint de zoektocht naar een investeerder met netwerken. Netwerken kan bijvoorbeeld via ondernemersorganisaties, bankinitiatieven, incubators, pitch bijeenkomsten, voorlichtingsevenementen en media. Andere tips over het vinden van een investeerder vind je hier.