Wat is informal investment nu eigenlijk?

Bij informal investment investeren particuliere investeerders een deel van hun vermogen in veelbelovende bedrijven.

Wat komt er allemaal kijken bij informal investing? Wie dacht dat er een wetenschappelijke methode zou zijn om een succesvolle investering te doen, die komt bedrogen uit. Iedere informal investor en iedere ondernemer is uniek. Elke mogelijke samenwerking tussen de twee zal verschillende problemen, methoden en compromissen voortbrengen, alles gebaseerd op de investeringsovereenkomst en haar clausules.

Kennis en ervaring

Waarom zou je voor informal investment kiezen? Het is de combinatie van kennis en ervaring in de zakenwereld die een informal investor veel interessanter maakt dan de inhoud van zijn bankrekening alleen. Ondernemers hebben een klankbord nodig om ideeën uit te proberen, en een vertrouwenspersoon die kan adviseren en overtuigen wanneer dat nodig is.

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid en het gedrag van een informal investor is heel belangrijk. Ze kunnen een deal tot een succes maken, maar de kans is groter dat ze de deal torpederen. Een investeringsrelatie is net als een huwelijk. Als het in het begin al moeilijk is, terwijl de wederzijdse bewondering nog aanwezig is, denk dan aan de mogelijke moeilijkheden wanneer er onenigheid is en je elkaars falen en zwakheden leert kennen.

Samenwerken

Er zijn veel ondernemers op zoek naar risicokapitaal. Er zijn genoeg oorlogsverhalen van informal investors die veel geld verloren bij hun eerste paar deals. Waarom gebeurt dit? Weglopen is een kunst die je moet leren. Zoals de meeste lessen leer je deze ook alleen door de fout in te gaan of door samen te werken met mensen die meer ervaring hebben dan jij.

Vijf typen investeerders

Ondanks dat iedere samenwerking verschilt, zijn er grofweg vijf verschillende type investeerders:

 1. De toeschouwer
  Dit type business angel is vaak weinig of niet betrokken bij het bedrijf. De toeschouwer heeft als kenmerk dat deze vaak de ondernemer vertrouwt als het aankomt op de financiële bestedingen en dagelijkse handelingen in het werkveld.
 2. De bankzitter
  De ‘bankzitter’ is over het algemeen weinig betrokken bij het bedrijf. De bankzitter is wel beschikbaar voor de ondernemer, maar voor een beperkte tijd en op verzoek van de ondernemer.
 3. De basisspeler
  Dit type business angel is graag actief betrokken bij het bedrijf. Hierbij is de ‘basisspeler’ bereid om een paar uur per week mee te doen in de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf.
 4. De coach
  Hoewel de ‘coach’ niet betrokken is bij de dagelijkse gang van zaken staat hij vaak langs de zijlijn waarbij hij of zij als adviseur raad geeft. De coach is het type business angel die altijd bereid is om zijn kennis en wijsheid met de ondernemer te delen. Hoewel niet actief in de dagelijkse bezigheden van het bedrijf, is hij bereid om de ondernemer bij te springen indien nodig.
 5. De baas
  Vaak is de baas zeer actief betrokken bij het bedrijf van de ondernemer. Dit type business angel lijkt soms op een tweede kapitein op het schip. Dit type business angel is niet geschikt voor elke ondernemer, maar past zeer goed bij een ondernemer die zichzelf meer ziet als techneut of creatieve geest.

Motieven om te investeren

Waarom wil je investeerder worden? De belangrijkste reden waarom een business angel in een bedrijf investeert is het behalen van financieel rendement. Maar business angels zijn naast rendement ook gevoelig voor andere, meer persoonlijke motieven.

 • De fun van het ondernemerschap
  De meeste business angels zijn zelf ondernemer geweest en zijn een beetje verslaafd aan de kick van iets nieuws beginnen en het aangaan van competitie met andere partijen. Ze vinden het leuk om een bedrijf mee op te bouwen.
 • Maatschappelijk betrokkenheid
  Veel investeerders zijn maatschappelijk betrokken en voelen een zekere verantwoordelijkheid om iets terug te doen voor hun naaste omgeving.
 • Behoefte aan een uitgebalanceerde investeringsportfolio
  De meeste investeerders investeren ook in vastgoed, aandelen en obligaties en hebben derhalve ruimte om een gedeelte van hun geld in ‘hoog risico/hoog rendement’-projecten te stoppen.
 • Behoefte om erbij te horen
  Vooral voor de oudere investeerders is het investeren in jonge bedrijven een manier om betrokken te blijven bij het ondernemerswereldje en het sociale netwerk dat daaraan verbonden is.
 • Behoefte om te blijven leren
  De meeste business angels zijn actieve en nieuwsgierige mensen met de behoefte om te blijven leren en zich verder te ontwikkelen.

Informal investment via Investormatch

Het platform Investormatch richt zich op het vinden en screenen van investeerders én het matchen van investeerders met ondernemers via ons uitgebreide investeerdersnetwerk van 650+ investeerders. Ben jij een ondernemer die op zoek is naar een investeerder? Of ben jij een investeerder die op zoek is naar veelbelovende bedrijven? Meld je dan vrijblijvend aan door een mail te sturen naar info@investormatch.nl