‘Het onbenut potentieel in de groeifinanciering van start-ups’

Slechts 10-20% van de start-ups in Nederland slaagt erin om door te groeien. Bij de rest lukt dat niet. Een belangrijke reden voor succes in de beginfase is de toegang tot groeifinanciering, maar daar is momenteel een groot tekort aan.

Er zijn wel stimuleringsregelingen voor ondernemers, maar niet genoeg. Het gevolg is een financieringstekort voor start-ups in de voorbereidings- en startfase. Zonde! Een belangrijke rol in dit proces is weggelegd voor business angels. Zij zijn namelijk eerder bereid te investeren in jonge snelgroeiende ondernemingen dan reguliere kapitaalverstrekkers zoals de banken. Voor een betere doorgroei van start-ups is het daarom cruciaal dat succesvolle ondernemers hun kennis, ervaring en vermogen als business angel herinvesteren in de volgende generatie ondernemers. 

Investeringen aanjagen

Ondanks hun toegevoegde waarde, ligt het aandeel angel investeringen in Nederland een stuk lager dan in andere landen. Dit heeft te maken met het ontbreken van een passende stimuleringsmaatregel. Uit landen vergelijkend onderzoek van Techleap.nl in samenwerking met PwC blijkt dat een effectieve stimuleringsregeling voor business angels kan zorgen voor €600 miljoen aan extra start-up financiering per jaar. Hierbij valt te denken aan een tax credit, een belastingvrijstelling of een herinvesteringsregeling.

Het onderzoeksrapport

Benieuwd naar het volledige rapport met de onderzoeksresultaten? Klik hier.