Bancaire financiering nauwelijks gebruikt door Europese start-ups

Slechts 7,4% van de start-ups in Europa maakt gebruik van bancaire financiering. Dat blijkt uit de EU start-up monitor van de Europese Commissie.

In dit geval is een start-up een breed begrip. Het onderzoek heeft namelijk betrekking op innovatieve bedrijven die jonger zijn dan 5/10 jaar en de ambitie hebben om op te schalen. Het is algemeen bekend dat jonge bedrijven moeite hebben om financiering te verkrijgen via de bank, maar dit onderzoek toont aan dat dit zelf nog lastig kan zijn voor bedrijven die al 10 jaar bestaan.

Alternatieve financiering

Het financieringsvraagstuk wordt heel divers ingevuld bij start-ups. Dit gebeurt via familie en vrienden, Business Angels, Venture Capital, accelerators, de overheid en crowdfunding. In maar liefst 75% van de gevallen hebben de oprichters ook eigen geld geïnvesteerd in hun start-up.

Beperking van het onderzoek

Het is belangrijk om te weten dat er geen betrouwbare gegevens zijn over het totaal aantal start-ups in Europa. Het onderzoek is een steekproef, maar het is dus niet met zekerheid te zeggen of dit onderzoek 100% representatief is.

Ben jij op zoek naar funding?

Er zijn verschillende manieren om aan groeifinanciering te komen voor je start-up. Je kunt aankloppen bij de bank, een crowdfundingcampagne opzetten of je kunt op zoek gaan naar een investeerder. Een informal investor of Business Angel is een persoon met een groot privaat vermogen, op zoek naar participaties in bedrijven. Vaak met als doel rendement en/of voldoening daaruit te halen. Houd hierbij in gedachten dat investeerders start-ups vaak zien als risicovol om in te investeren. 

Bereken je financieringsbehoefte

Voordat je op zoek gaat naar een bank of investeerder die in jouw financieringsbehoefte kan voorzien, is het belangrijk om te bepalen hoeveel groeikapitaal je daadwerkelijk nodig hebt. Hoe ziet je financiële planning eruit en waar ga je het kapitaal voor gebruiken? Deze informatie verwerk je in een exploitatiebegroting, een cashflow- of liquiditeitsbegroting en een investeringsbegroting.

Klein groepje

Uiteindelijk is het slechts een klein groepje ondernemers dat met een briljant idee op zolder begint, en nu een booming business heeft. Maar waarom zou jij dat niet kunnen zijn?

Neem contact op!

Wij hebben meer dan tien jaar ervaring met het matchen van investeerders en ondernemers. Laat ons jou helpen bij het verkrijgen van funding, zodat jij je kan focussen op je business. Neem vrijblijvend contact op met Koen Ferket via ferket@investormatch.nl