Hoe nemen venture capitalists beslissingen?

Uit onderzoek van Harvard professoren blijkt dat slechts één op de 101 bedrijven die bij een venture capitalist aanklopt, ook daadwerkelijk funding ontvangt. Hoe zit dat en welke afwegingen maken VC’s voordat zij investeren in een innovatief bedrijf? 

Venture capital, ook wel bekend als durfkapitaal of risicodragend vermogen, is geld dat investeerders in een innovatieve onderneming investeren. Dit kapitaal wordt geïnvesteerd in bedrijven die in de (op)startfase zitten. Hierdoor brengt het investeren in deze bedrijven een hoog risico met zich mee.

Van 101 naar één

Om tot die ene funding te komen, worden 101 kansen overwogen. Hiervan blijven er 28 over waarmee daadwerkelijk een ontmoeting plaatsvindt, tien worden live beoordeeld en vijf gaan het due-diligence traject in. Daarvan gaan er twee verder met de onderhandeling over een term-sheet en één wordt er uiteindelijk gefinancierd. Gemiddeld duurt dit traject zo’n 83 dagen.

Hoe vindt een venture capitalist bedrijven?

Je netwerk is ontzettend belangrijk. Dat geldt voor ondernemers én investeerders. Venture capitalists leggen namelijk vooral contact met ondernemers die boven komen drijven vanuit hun netwerk, bijvoorbeeld via andere investeerders. Daarom is het voor ondernemers belangrijk om zichtbaar te zijn. 

Selectiecriteria van venture capitalists

De allerbelangrijkste reden voor venture capitalists om te investeren in een innovatief bedrijf, is de oprichter en het team. Dit is in 95% van de gevallen doorslaggevend. Daarna volgt de strategie (74%) de markt (68%) en de industrie (31%). De waardering van het bedrijf komt pas daarna. 

Wat biedt een venture capitalist?

Wanneer een VC investeert in een bedrijf, wordt deze een actieve adviseur. Minimaal één keer per week communiceren ze met het bedrijf en een derde doet dat zelfs meerdere keren in de week. Daarnaast bieden ze strategische begeleiding, connecties met mede-investeerders, connecties met klanten, operationele begeleiding en hulp bij het inhuren van bestuursleden en medewerkers. Op deze manieren voegen ze veel waarde toe aan het bedrijf. 

Succesfactoren

Toch zien de venture capitalists hun rol niet als de belangrijkste succesfactor voor het bedrijf waarin zij investeren. Dat ligt volgens hen eerder aan het managementteam, maar ook timing, geluk, technologie, businessmodel en industrie spelen stuk voor stuk een belangrijke rol.

Over dit onderzoek

Voor dit onderzoek zijn meer dan 900 durfkapitalisten ondervraagd over hoe zij deals vinden, investeringen selecteren en structureren, portfoliobedrijven beheren, zichzelf organiseren en hun relaties beheren.

Dit artikel is gebaseerd op dit nieuwsbericht van Sprout.nl

Op zoek naar funding?

Wij hebben meer dan tien jaar ervaring met het matchen van investeerders en ondernemers. Dus ben jij op zoek naar funding voor jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij adviseren jou graag!